Behaviorisme – Modelleren Bandura (4 van 5)

Hoe je meer leerresultaten kunt creëren in jouw onderwijspraktijk, met kennis over leren.

Wij helpen leraren in het PO, VO en MBO een ‘fulltime ontspannen’ werkweek te bereiken, met hoge leerresultaten, gemotiveerde leerlingen en ontspannen leraren.

Samenvatting

Modellering van Bandura is ontstaan ​​uit kritiek op de operante conditioneringsmethode van Skinner. Modellering veronderstelt het bestaan ​​van spiegelneuronen en empathie. Spiegelneuronen en empathie staan ​​jezelf toe om gedrag van anderen te kopiëren. Zoals je op de afbeelding kunt zien, laat de eigenaar van de hond de hond zien waar hij kan plassen. De hond imiteert de eigenaar.

Wat er aan bod komt in de video

Deze video gaat over modellenwerk door Bandura. Aan het einde van deze video begrijpt u wat modelleren is en krijgt u een voorbeeld in actie.

Koppeling met de generieke kennisbasis (GKB)
Domein A – Didactisch handelen van de docent 
Subdomein – A1. Opvattingen over leren en leerconcepten
Kernconcepten – A1.1 Visie en definities van leren & A1.2 Leertheorieën en implicaties voor het onderwijs

Transcript van de video

Zie volledige transcript

Deze video gaat over modellenwerk door Bandura.

Deze serie gaat over behaviorisme. Er zijn vijf video’s over behaviorisme. Wat is het en hoe werkt het? In de tweede, derde en vierde video wordt een leertheorie of grondlegger van het behaviorisme gepresenteerd. In de laatste video worden de implicaties voor het zijn van een effectieve leraar besproken.

Aan het einde van deze video begrijpt u wat modelleren is en krijgt u een voorbeeld in actie.

Ik zou aanraden om de eerste drie video’s over behaviorisme te bekijken voordat je deze vierde video bekijkt.

Deze video gaat over het leerprincipe modelleren. Bandura is de grondlegger van dit principe. Modellering van Bandura is ontstaan ​​uit kritiek op de operante conditioneringsmethode van Skinner. De kritiek op operante conditionering is dat vormgeven een langzame en vervelende methode is om complex gedrag te ontwikkelen. Shaping is echter niet de enige methode om nieuw gedrag aan te leren, imitatie, ook wel bekend als modelleren, is een andere manier.
Modellering veronderstelt het bestaan ​​van spiegelneuronen en empathie. Spiegelneuronen en empathie staan ​​jezelf toe om gedrag van anderen te kopiëren. Zoals je op de afbeelding kunt zien, laat de eigenaar van de hond de hond zien waar hij kan plassen. De hond imiteert de eigenaar. Uiteraard zijn we niet geïnteresseerd in de context van dieren en mensen, maar tussen mensen is imitatie een belangrijke methode om informatie te leren en uit te wisselen.

De foto is niet helemaal juist omdat de eigenaar ook met zijn vinger zwaait, wat straf inhoudt, wat geen onderdeel is van het modelleren, maar de imitatie van de eigenaar wel.

Dit was de video over modelleren, je hebt geleerd wat het werkingsmechanisme van modelleren is en keek naar het voorbeeld van een hond en zijn baasje.

Andere video’s van Eenmeesterinleren.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *