De Roos van Leary uitgelegd – Effectieve communicatie in de klas
In deze video leer je hoe de Roos van Leary je helpt om gesprekken met leerlingen te begrijpen en bewust te beïnvloeden. Je ziet hoe leerlingen zich tijdens een gesprek bewegen op het model én hoe je als docent daar constructief op inspeelt. Bekijk de video en lees onderaan de samenvatting.
Wat je leert in deze video
- De werking van de Roos van Leary uitgelegd in begrijpelijke taal
- Hoe leerlingen zich in gesprekken op de roos bewegen
- Hoe je als docent de interactie bewust kunt sturen en conflicten voorkomt
- Hoe de Interactiewijzer voortbouwt op dit model en helpt bij gedragsanalyse
Kernsamenvatting
De Roos van Leary is een krachtig model om communicatie en interactie in de klas te analyseren. Het bestaat uit twee gedragsassen: dominantie (verticaal) en relatie (horizontaal). Hiermee ontstaan vier kwadranten: boven-samen, boven-tegen, onder-samen en onder-tegen.
Belangrijke uitgangspunten zijn: gedrag op de dominantie-as lokt tegenovergesteld gedrag uit, gedrag op de relatie-as juist vergelijkbaar gedrag. Door vanuit de samen-as te communiceren, kun je conflicten voorkomen en leerlingen activeren.
De Interactiewijzer is een verdiepende aanvulling op de Roos van Leary en helpt leraren interactie effectiever te analyseren. Dit doe je in vier stappen: 1) identificeren van gedrag, 2) voorspellen van reacties, 3) aanpassen van gedrag en 4) toepassen in de praktijk.
📚 Koppeling aan de generieke kennisbasis
Domein A – De school als leeromgeving → didactisch handelen van de docent
Subdomein A5 – Hanteren van doelen
Kernconcepten: A5.5 – Begeleiden in verschillende leeromgevingen, A5.6 – Klassenmanagement
📖 Lees ook het uitgebreide artikel over de Roos van Leary.