Kernkwaliteiten en de kernkwadranten van Daniel Ofman
AUTEUR: Basten Berg
Gepubliceerd: 23 oktober 2023
Redacteur: Gezocht
“Wil je dit artikel redigeren? Dat kan! Heb je een foutje gevonden of mis je informatie? Stuur dan een mail naar bastenberg@eenmeesterinleren.nl en help zo mee om het onderwijs te verbeteren.”
inhoudsopgave
- Wat is het Kernkwadranten model van Ofman?
- Wat zijn de vier Kernkwadranten van Ofman?
- Hoe ziet het kernkwadranten model eruit
- Hoe ondek ik mijn kernkwaliteiten
- Wat leer je van Kernkwadranten?
- Hoe werk je een kernkwadrant uit?
- Wat wordt zichtbaar met het kernkwaliteiten?
1. Wat is het Kernkwadranten model van Ofman?
Daniel Ofman introduceerde een krachtig model om zelfinzicht en persoonlijke ontwikkeling te bevorderen: het kernkwadrantenmodel. Dit model biedt een gestructureerde manier om kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën van individuen in kaart te brengen. Het model is specifiek bedoeld om inzicht te geven in de dynamiek tussen deze vier elementen.
2. Wat zijn de vier Kernkwadranten van Ofman?
Het kernkwadrantenmodel van Ofman bestaat uit vier kwadranten die onderling verbonden zijn:
Kwaliteit: De intrinsieke sterkte of positieve eigenschap van een persoon.
Valkuil: Het extreme of overdreven aspect van een kwaliteit.
Uitdaging: Een vaardigheid of eigenschap die ontwikkeld kan worden, vaak het tegenovergestelde van de valkuil.
Allergie: Een overreactie op of afkeer van een bepaalde uitdaging.
3. Hoe ziet het kernkwadranten model eruit?
Het kernkwadrantenmodel is visueel voorgesteld als een vierkant, verdeeld in vier kleinere kwadranten. Elke hoek vertegenwoordigt een aspect: kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie. Deze zijn onderling verbonden, waarbij de kwaliteit en de allergie tegenover elkaar staan, net als de valkuil en de uitdaging.
Voorbeelduitwerking van een kernkwaliteit
Stel je een docent voor met als kernkwaliteit “geduldig”. De valkuil kan dan zijn dat hij/zij soms te passief is. De uitdaging zou kunnen zijn om proactiever te worden, terwijl de allergie zou kunnen liggen in impulsiviteit.
4. Hoe ontdek ik mijn kernkwaliteiten?
Het ontdekken van je kernkwaliteiten kan beginnen met zelfreflectie. Vraag jezelf af waar je goed in bent, wat anderen vaak als je sterke punten zien. Je kunt ook feedback vragen aan collega’s, vrienden en familie. Er zijn ook diverse lijsten beschikbaar, zoals de kwaliteiten lijst, die je kunnen helpen bij het identificeren van je kernkwaliteiten.
“Deze lijst is gewoon vrij te gebruiken! Link wel even naar https://eenmeesterinleren.nl/kernkwaliteiten-en-de-kernkwadranten-van-daniel-ofman/“
5. Wat leer je van Kernkwadranten?
Met behulp van het kernkwadrantenmodel krijg je inzicht in:
- Je eigen sterktes en zwaktes.
- Hoe je valkuilen kunt vermijden.
- Welke uitdagingen je kunt aangaan voor persoonlijke groei.
- Hoe je effectiever kunt communiceren door je bewust te zijn van je allergieën en die van anderen.
6. Hoe werk je een Kernkwadrant uit?
Begin met het identificeren van je kernkwaliteit. Vervolgens kun je nadenken over situaties waarin je misschien te veel van die kwaliteit hebt laten zien (je valkuil). Wat zou het positieve tegenovergestelde zijn van die valkuil? Dat is je uitdaging. Ten slotte, wat zou een overdreven vorm van die uitdaging zijn? Dat is je allergie.
7. Wat wordt zichtbaar met het kernkwaliteiten?
Door je kernkwaliteiten in het kernkwadrant te zetten worden relaties tussen je kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën zichtbaar. Het helpt je te begrijpen waarom je op een bepaalde manier reageert en biedt inzicht in hoe je jezelf kunt ontwikkelen en effectiever kunt communiceren. Door het kernkwadrant te gebruiken, kunnen leraren en andere professionals hun kwaliteiten beter begrijpen en benutten, valkuilen vermijden en werken aan hun uitdagingen. Het is een handige en vlot te hanteren model dat kan helpen om tot zelfinzicht te komen en persoonlijke ontwikkeling te bevorderen.
Een leven lang lesgeven doen docenten samen.
Al je vragen over onderwijs, leren en lesgeven snel en op een pek beantwoord door collega’s en andere experts.